Uchi mata
Uchi mata – 内股
Dit is de achtste techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.
Uchi mata is opgebouwd en ontwikkeld vanuit Harai goshi. Zodra uke over het vegende been van de Harai goshi wil stappen, zal het been zijn weg vervolgen en uke’s binnenkant van de dij raken. Deze worp is moeilijker omdat tori minder gebruik van de heup kan maken. Uchi-mata kan ook als heupworp uitgevoerd worden. Deze techniek is nu de meest gebruikte competitieworp in de wereld.
Tsukuri en variaties:
Bij deze judotechniek zwaait tori zijn been omhoog tussen de benen van uke. Gelijktijdig draait tori om zijn as en maakt de judotechniek. Door naar voren te buigen wordt uke geworpen. De uitvoering kan ook zoals in het Nage no Kata in een cirkel beweging, hierdoor wordt uke tijdens het draaien op de rug van tori getrokken. Een andere uitvoering is dat tori zelf stil staat maar uke om zich heen trekt.
Aanleren:
Om de judotechniek te maken moet men stevig op een been kunnen staan. Maar om op een eenvoudige manier toch snel resultaat te krijgen kan uke op twee knieën zitten met één knie omhoog. Tori kan omdraaien en zijn been die het dichts bij tori staat omhoog te zwaaien. Door uke om te sturen kan tori de worp maken. Mocht dit niet lukken dan kan tori ook een “ken ken” uchi mata maken (door hinkelen). Zodra het dichter bij de mat lukt kunnen de judoka staan en de worp staande maken. Let erop dat het bovenlichaam goed contact maakt met elkaar.
Weetjes:
Wist je dat je deze worp zowel als heup- als een beenworp gemaakt kan worden? Dat ligt aan het indraaien. Ligt uke meer op de heup is het een heupworp ligt uke meer op het been van tori dan is het een beenworp. Anton Geeskink was erg bekwaam in het maken van de Uchi mata, waarschijnlijk komt dat ook door zijn lengte, vaak zijn lange judoka goed in deze judoworp.
Biomechanica
Deze techniek is een koppel van (Re + F3); Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Het bovenlichaam van uke wordt naar voren getrokken, terwijl Tori het been de binnenkant van het dijbeen (F3) van uke wegveegt.
Verbindingen (combinaties):
- Uchi mata – Sumi gaeshi
- Uchi mata – O uchi gari
- Uchi mata – Tani otoshi
Overnames:
- Uchi mata – Sumi otoshi
- Uchi mata – Tani otoshi
- Uchi mata – Tai otoshi
Hieronder een compilatie van de beste Uchi mata specialist Maruyama Joshiro