Uki gatame

Uki gatame

Uki gatame

Uki gatame 浮固

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Bij een Uki gatame controleert tori, uke door een been boven op te lichaam van uke te houden. De controle techniek begint vaak in een arm-klem (Juji gatame) situatie, waarbij het been bij het hoofd van uke wordt weggelegd waardoor tori meer boven op uke komt te liggen.

Bevrijdingen:

De eerste bevrijding van uke is door de arm die tori vast heeft weg te trekken en zelf door te draaien naar de buik (in de richting van tori). Om de Juji gatame tegen te gaan kan uke het been van tori bij het hoofd weg te duwen en deze vasthouden (controleren) hierdoor mislukt de klem van uke. Door te gaan bruggen zal de schouders van de mat komen waardoor de controle techniek wordt verbroken.

Variaties:

Vanuit een Uki gatame kan tori eenvoudig terug naar Ude hishigi juji gatame. Tori hoeft alleen zijn been weer terug over het hoofd van uke plaatsen en de arm overstrekken. Tori zou ook vanuit deze positie naar sankaku waza kunnen gaan. Dit kan door het been om het hoofd en de arm te strengelen en in te sluiten in de knieholte. Hiernaast een mooi overzicht van alle Osaekomi variaties in het ne-waza.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *