Uki otoshi

Uki otoshi

Uki otoshi

Uki otoshi – 浮落

Dit is de achtste techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

De betekenis van Uki otoshi is een druppel water die van een blad af glijd. Uki otoshi is een moeilijke worp maar waarom is deze worp als eerste techniek opgenomen in het Nage no kata? Waarschijnlijk een eerbetoon en om respect te tonen voor Kitô-ryû de school waar Kano aan leerde in de tijd dat hij het Nage no kata ontwikkelde. Uit deze school en periode is ook het Koshiki no kata ontstaan.

Tsukuri en variaties:

Tori beweegt achterwaarts daarna versnelt tori zijn pas door een grotere stap aan de mouwkant te maken en laat het zwaartepunt zakken, door op één knie te gaan zitten. Tori trekt uke in deze beweging naar beneden in een hoek van 45°. Dit is de manier zoals wij Uki otoshi kennen uit het Nage no Kata. Maar zoals je in het officiële Kodokan film zag gaat tori niet op één knie zitten je kunt dus deze techniek ook in achterwaartse beweging maken zonder te gaan zitten op een knie. Indien tori vooruit loopt en dezelfde beweging maakt is de worp een Sumi otoshi (beiden technieken zijn armworpen).

Aanleren:

Om bij jonge judoka (+/- 12 jaar) een Uki otoshi te laten doen is erg moeilijk. En dan moeten deze judoka ook nog voor het examen voor bruine band de eerste serie van het Nage no kata laten zien. En dan is gelijk de eerste techniek deze judoworp!! Om de val voor uke eenvoudige te maken kan uke een judorol maken. Hiermee hoeft uke niet zijn lichaam roteren in de lucht. Daarna kun je natuurlijk dit wel goed oefenen op de dikke val mat. Zoals ik al eerder heb aangegeven vaak moet je meer aandacht aan de uke besteden om een judoworp te maken dan aan tori.

Weetjes:

Zoals ik in de inleiding al aangaf is de Uki otoshi waarschijnlijk een eerbetoon voor de Kitô ryû school. Ook heeft Jigoro Kanô het Koshiki no kata in het judo opgenomen. Dit kata werd ook in de school onderwezen en was een eerbetoon aan de Samoerai. Uki otoshi bestaat ook als de 5e techniek van het Koshiki no kata, en heet daar Mizu nagare. Het is niet zomaar een naam, maar het representeert Kano’s ideale idee van Judo: Laat het water stromen. Kanô was geobsedeerd door het beeld van water en dat komt telkens terug in zijn ideeën en filosofie.” (Cichorei Kano, 18 november)

Biomechanica:

Deze techniek is een moment; een krachtlijn (Re) wordt verlengd. Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2), zittend (op de knie) of staand aan de mouwkant. Door uke bij de arm en revers door te trekken zal deze over het kantelpunt vallen.

Uki otoshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Uki otoshi – Sumi otoshi
  2. Uki otoshi – Tai otoshi
  3. Uki otoshi – Uki waza

Overnames:

  1. Uki otoshi – O soto gari
  2. Uki otoshi – Tai otoshi
  3. Uki otoshi – Sumi otoshi

Een geweldig mooie Uki otoshi gemaakt door Ismayilov in de partij tegen Kohara in de klasse -81kg. 

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *