Uki waza

Uki waza

Uki waza

Uki waza 浮技

Dit is de tweede techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1985 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Uki waza vindt ik zelf een van de fijnste technieken. Ik krijg er altijd een opgelucht gevoel bij, en dat komt omdat het de laatste techniek uit het Nage no Kata is. In mijn judoleven heb ik veel werk verzet als uke, en als je het Nage no kata regelmatig moet vallen en je bij de laatste techniek aankomt weet je dat hierna klaar is. Uke krijgt met deze worp z’n zwieper dat je gelijk weer rechtop staat, dus minimale inspanning heerlijke worp… voor uke.

Tsukuri en variaties:

Bij deze worp probeert tori zijn tegenstander met een Yoko otoshi te werpen. Echter uke reageert (actie – reactie) dat is de reden dat tori de werprichting wijzigt en in plaats van zijwaarts te vallen laat tori zich naar achteren vallen en neemt in de val uke mee. Het been van tori wordt voor het been van uke gelegd. Tori valt naar achteren maar draait naar zijn zij zodat er een Yoko sutemi wordt gemaakt. Deze techniek wordt veelvuldig gemaakt in Shiai omdat het relatief veilig is omdat er bijna geen overname mogelijk is.

Aanleren:

Om deze sutemi aan te leren kan tori alleen oefenen. Tori loopt achterwaarts en steekt zijn been opzij schuin naar achteren uit en laat zich op zijn zij vallen. Voor uke geldt zoals bij alle sutemi’s dat deze goed kan rollen. Een goede judorol is essentieel bij sutemi’s, het is daarom waarom je pas bij 16 jaar examen kunt doen voor je eerste dan graad. Je moet immers instaat zijn te kunnen rollen uit een sutemi. Bet het rollen mag uke niet (zoals bij akido) het achterste been intrekken. Het achterste been blijft gestrek gedurende de gehele rol van uke. 

Weetjes:

Wist je dat in 2021 een Nederlands koppel Wereldkampioen zijn geworden in het Nage no Kata? Ze deden in de Portugese hoofdstad Lissabon een gooi naar het hoogste podium en met succes. Erik Faes en Niels Neumann werden voor het eerst WK kampioen. Dat was nog geen Nederlands koppel gelukt, gelukkig hebben we nog wat beelden. Zouden ze bij het maken van de laatste worp uit het Nage no KataUki waza dat gevoel hebben gehad van opluchting? nou succesvol waren ze wel, een knappe prestatie.

Biomechanica:

Deze techniek is zogenaamd een moment. Er wordt een krachtarm (Re) verlengd. Het begint bij tori deze maakt de worp met de armen (F1 en F2). Tori laat zich naar achteren op de zij vallen en plaatst het mouw- been op de grond zodat uke niet weg kan stappen. Echter Uki waza is ook een centrifugaal kracht: Tori werpt uke in een boogbeweging.

Uki waza biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Uki waza – Tomoe nage
  2. Uki waza – Uki otoshi
  3. Uki waza – Yoko wakare

Overnames:

  1. Uki waza – O uchi gari
  2. Uki waza – ….
  3. Uki waza – ……

Deze techniek wordt veelvuldig gemaakt in Shiai omdat het relatief veilig is omdat er bijna geen overname mogelijk is.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *