Ura gatame

Ura gatame

Ura gatame

Ura gatame 裏固

Is een techniek om te controleren in het Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Bij een Ura gatame ligt tori niet zoals gewoonlijk op de buik maar op de rug. Op deze manier kan tori uke ook onder controle houden. Een arm heeft de arm ingesloten en met de andere arm controleert tori de benen van uke.

Bevrijdingen:

De eerste bevrijding die uke kan doen is ebi maken en weg te bewegen van tori af. Zodra er genoeg ruimte tussen tori en uke is kan uke naar de buik draaien. Een andere bevrijding is door ebi te maken en het hoofd van uke met het been weg te duwen. Pas op dat je niet het hoofd inklemt als er geen arm bij zit dit is verboden. Wil uke een sankaku maken dan moet hier altijd een hoofd en een arm ingesloten worden.

Variaties:

Hoe kom je nu in deze Ura gatame terecht? Hiernaast een mooi filmpje hoe tori naar deze techniek toewerkt. Uk zit in een bok houding en tori sluit de arm van uke op. Deze kan tori vastklemmen door zijn eigen reverskraag vast te  pakken. Tori pakt daarna het been van uke vast en duwt zijn hoofd in de mat. Door nu het been van uke over zijn hoofd te trekken wordt uke gedraaid en komt deze vast te liggen in een Ura gatame.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *