Ushiro goshi

Ushiro goshi

Ushiro goshi

Ushiro goshi – 後腰

Dit is de vijfde techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Ushiro goshi is een beetje een vreemde techniek. Bij deze techniek zet tori niet rechtstreeks in maar kan alleen maar uitgevoerd worden als overname. Daarom zit deze worp als eerst bij de heupworpen in het Go no Sen kata (overname kata). Maar ook in een kata wat in de vergetelheid is geraakt het Kodokan kata van de hardheid Go no kata in dit kata komt deze techniek zelfs twee keer in voor.

Tsukuri en variaties:

Om deze judoworp te kunnen uitvoeren moet uke een aanval maken, liefst met een heupworp, waarbij uke een nekpakking heeft. Ne neemt tori bijvoorbeeld een Koshi guruma aanval van uke over. Tori geeft hara (brengt zijn buik/middel naar voren), laat de hand aan de mouwkant los en pakt uke om het middel. Uke wordt opgetild en op de rug geworpen. Het vreemde is dat uke dus niet over de heup getrokken wordt maar door middel van hara wordt omgezwiept om daarna rechtstandig naar beneden terecht te komen.

Aanleren:

Om deze worp aan te leren moet je dus goed hara kunnen geven. Daarnaast moet je iemand kunnen tillen, iemand optillen is een goede oefening, draag een persoon maar naar de andere kant van de zaal. Om het vallen te verzachten kun je bij een dikke va-mat staan uke optillen en laten ploffen op de dikke val-mat. Een klein trucje is om je been (aan de kant waar je de hand om het middel slaat) een klein beetje te gebruiken. Deze kun je bij het tillen een beetje mee omhoog bewegen. 

Weetjes:

Wist je dat er een Kodokan kata van de hardheid bestaat? Gô no kata 剛の形 dit kata is gelijktijdig ontstaan toen de andere kata’s werden ontwikkeld rond 1887. Dit kata is het tegenovergestelde kata van het Ju no Kata dat wel bekend en beoefend wordt. De Ushiro goshi komt twee keer voor in dit kata namelijk op de twee en de een na laatste plek. kijk bij kata’s om Go no Kata verder te bekijken.

Biomechanica

Deze techniek is een hefboom; Uke wordt om een steunpunt (C)  heen gedraaid. Tori grijpt met de mouw-arm om het middel (F3) van uke en tilt uke hoog de lucht in. Tori werpt uke met de armen (F1 en F3), waarbij tori ook het bovenlichaam gebruikt.

Ushiro goshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Ushiro goshi – Tani otoshi
  2. Ushiro goshi – Utsuri goshi
  3. Ushiro goshi – Ura nage

Overnames:

  1. Ushiro goshi – Koshi guruma
  2. Ushiro goshi – Sukui nage
  3. Ushiro goshi – Kata guruma

Hieronder een voorbeeld van een Ushiro goshi uitgevoerd in Shiai.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *