Ushiro kesa gatame

Ushiro kesa gatame

Ushiro kesa gatame

Ushiro kesa gatame 後袈裟固

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

In een Ushiro kesa gatame ligt tori in een soort omgekeerde Kesa Gatame. Tori kijkt nu niet met zijn gezicht naar uke maar kijkt de andere kant op. De techniek kan gemaakt worden vanuit een normale Kesa gatame. Tori laat de arm bij het hoofd wegglijden en pakt de arm onder zijn eigen arm vast en draait de andere kant op.

Bevrijdingen:

De eerste bevrijding is door als uke weg te bewegen van tori. Daarna moet de arm die tori vast heeft los gemaakt worden en vervolgens kan uke naar de buik wegdraaien. Een andere manier van bevrijden is door in de nek van uke te pakken en uke naar achteren weg te trekken. Tori moet dan wel zorgen dat hij niet onder uke blijft liggen maar wegdraait zodat uke met de rug op de mat achterover komt te vallen. 

Variaties:

Je kunt de Ushiro kesa gatame maken door eerst de arm in te sluiten en daarna de been te pakken en rond te draaien. Een andere manier is door als tori bokje te maken uke pakt om de middel en tori sluit de arm in door nu rond te draaien neemt tori uke mee. Tori kan zo doordraaien naar de Ushiro kesa gatame. Als tori op de rug ligt en uke zit tussen de knieën kan tori uke naar voren omstrengelen. Door uke nu omver te trekken kan tori doordraaien naar de techniek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *