Utsuri goshi

Utsuri goshi

Utsuri goshi

Utsuri goshi – 移腰

Dit is de vijfde techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Utsuri goshi wordt ook wel in het Nederlands de wissel heupworp genoemd. Het is een moeilijke worp maar voor de echte krachtpatsers wel te doen. Zij willen immers het liefst dicht bij de tegenstander komen om deze vervolgens op te tillen en rond trekken op de heup. Utsuri is een samenstelling van twee woorden namelijk van Ura en Tsuri (“naar achter” en “trekken”).

Tsukuri en variaties:

Als uke wil aanvallen of een een aanvallende beweging maakt kan tori daarop anticiperen door harai te maken. Uke maakt bijvoorbeeld een Uchi mata of een Harai goshi (zie Go-no-sen). Tori grijpt bij het inzetten van de worp uke om het middel met de arm aan de mauwkant. Tori duwt naar voren en al tillende wordt uke op de heup rondgetrokken met de arm aan de mouwkant. Uke wordt de lucht in getild en op tori’s heup rondgetrokken (tori plaatst de heup, zonder de voeten te verplaatsen, voor uke’s romp).

Aanleren:

Deze judotechniek is technisch erg moeilijk om uit te voeren. Er komt bij deze techniek veel zaken bij elkaar, timing, kracht en snelheid. Om de worp aan te leren kan uke hier veel in betekenen, zoals bij meerdere worpen is de rol van uke cruciaal. Uke moet immers niet als een zoutzak in elkaar zakken maar moet juist veel spanning in zijn lichaam houden. Bij het wisselen kan uk zijn/haar bennen naar achteren zwaaien waardoor tori gemakkelijker de heup ervoor kan plaatsten. In het Go-no-sen maakt tori een klein stapje naar voren en draait maar half om. 

Weetjes:

Wist je dat de Utsuri goshi een worp is die uitermate geschikt is als overname techniek? Dit heeft met o.a. de balans te maken, Wie niet beweegt staat in de natuurlijke houding Shizentai of in de verdedigde houding Jigotai maar wie beweegt in tsugi ashi of ayumi ashi verplaatst zijn zwaartepunt en staat dan even uit balans. Bij deze techniek zie je heel mooi hoe tori in de overname tai sabaki maak, kijk maar naar de shiai compilatie filmpje onder.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Dit komt omdat uke om een steunpunt heen wordt gedraaid (C). Tori grijpt met de mouw-arm om het middel van uke en tilt uke de lucht in. Met dezelfde arm trekt (Re) tori, uke om zich heen de heup op. Vervolgens werpt tori uke over de heup heen (als bij Uki-goshi).

Utsuri goshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Utsuri goshi – Harai goshi
  2. Utsuri goshi – Ura nage
  3. Utsuri goshi – O guruma

Overnames:

  1. Utsuri goshi – Tani otoshi
  2. Utsuri goshi – Yoko otoshi
  3. Utsuri goshi – Utsuri goshi gaeshi

Hieronder een mooie Utsuri goshi compilatie zoals deze in de wedstrijden (Shiai) plaats vinden.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *