Yamashita Yoshitsugu

Yamashita Yoshitsugu

Yamashita Yoshitsugu  山下 義韶  16-2-1865 – 26-10-1935.

Hij is ook bekend als Yamashita Yoshiaki, hij was een Japanse judoka en de eerste persoon die de 10e dan graad de rode band (jūdan) rang in Kodokan judo, postuum.

Hij was ook een van de vier bewakers van de Kodokan samen met  Sakujiro Yokoyama en Tsunejiro Tomita en Saigo Shiro. Hij ging begin 1900 naar de Verenigde Staten om daar judo te onderwijzen en was een pionier op dat gebied. Hij was onder andere leraar van Theodore Roosevelt en van de Amerikaanse marine. 

Yamashita was ook een gewelddadige man. Hij vocht meerdere keren tegen een groep arbeiders en deinsde er van terug om iemand om te leggen met de dood tot gevolg. Hij werd hiervoor gearresteerd, maar werd gemakkelijk vrijgesproken nadat hij de ongelijke aard van de vechtpartijen had bewezen. Hij werd echter nog steeds geschorst door de Kodokan wegens buitensporig gebruik van geweld. Toen hij door Jigoro Kano zelf werd geconfronteerd, protesteerde Yamashita en ging zelfs zover dat hij zijn meester uitdaagde tot een gevecht, maar Kano overtuigde zijn gewelddadige manieren te stoppen door hem te laten beseffen dat hij op een dag zou kunnen worden geschaad op dezelfde manier waarop hij mensen kwaad deed.

YoshiakiYamashita
4 bewakers van Kodokan