Yoko gake
Yoko gake – 横掛
Dit is de achtste techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.
Yoko gake is als laatste techniek opgenomen in het Gokyo systeem. Waarom? deze techniek is voor uke de meest harde val die voorkomt in het judo. Beide judoka vallen naar de grond er is dus geen tori die uke kan ophouden, waardoor de val minder heftig wordt. Deze worp is ook opgenomen in het Nage no Kata, als je de techniek goed uitvoert valt uke met zijn billen op de plek waar zijn voeten kort daarvoor nog stonden.
Tsukuri en variaties:
Bij deze judotechniek beweegt tori achterwaarts, trekt de mouw naar binnen en duwt de revers van zich af en omhoog. Hierdoor draait uke’s lichaam rond. Het moment van de worp is het moment dat uke op de buitenkant van de hiel komt te staan. Tori haakt uke’s been terwijl tori zelf op de zij valt. Om de val goed te maken moeten tori en uke hun buikspieren flink aanspannen.
Aanleren:
Om de worp aan te leren moet je goed kunnen vallen. De kans is groot dat uke door de harde val met zijn/haar op de mat terug komt (weet ik uit ervaring). Ook als je goed kunt vallen kan dit gebeuren. Uke kan bij het oefenen een beetje spijbelen, door de voet dat niet gehaakt wordt even achter de ander te zetten. Hierdoor val je niet gelijk maar heb je aan deze voet een steunpuntje. Bij het vallen zorg dat je je been strekten 10 cm boven de grond houdt. hiermee bouw je spanning op in de romp. Bij een correcte uitvoering draait uke niet mee.
Weetjes:
Aan het einde van het Gokyo systeem waarin ik per techniek het e.a. uit een heb gezet wil ik je als laatste graag een paar Japanse spreekwoord meegeven. “Visie zonder actie is een dagdroom, Actie zonder visie is een nachtmerrie” Blijf nieuwsgierig immers “Als je de waarheid niet vindt waar je nu bent waar wil die anders vinden…“
Biomechanica:
Deze techniek is een moment; een krachtarm wordt verlengd. Tori maakt de worp met de armen, uke om de lengteas draaiend. Tori gaat liggen en plaats de mouwvoet tegen uke’s enkel zodat uke niet weg kan stappen. Zodra tori het been van uke weg haakt wordt de worp een koppel (Re + F3)
De Yoko gake wordt regelmatig in wedstrijden gedaan, dat blijkt wel uit de onderstaande compilatie.
Dai gokyo Kodokan Nage no kata offerworpen Yoko sutemi zijwaarts