Yoko guruma

Yoko guruma

Yoko guruma

Yoko guruma – 横車

Dit is de vierde techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Yoko guruma is een judoworp die best wel vaak voorkomt ook in Shiai vorm. In het Nage no kata komt de worp ook voor en is daar de 2 worp van de 5e serie. Hier maakt uke een slaan beweging richting tori die door de actie – reactie weg wil naar achteren waarbij tori daarop reageert en zijn standbeen tussen de benen van uke schuift.

Tsukuri en variaties:

Bij deze judotechniek kan tori de judoworp van uke overnemen, bijvoorbeeld vanuit een Tai otoshi. Bij de overname houdt tori met beide handen alles vast en stapt over het uitgestrekte been van uke. Het been van tori draait tussen de benen van uke door, zodat tori voor uke komt te liggen. Hierbij wordt wordt weer over tori heen geworpen. Deze techniek behoort bij de Yoko sutemi’s. 

Aanleren:

Om deze techniek aan te leren geldt net als bij bijna alle sutemi’s dat uke over een goed val/rol techniek moet beheersen. Je moet als voorbereiding eerst de Tani otoshi goed beheersen, immers hiermee stuur je iemand naar achteren. Als uke nu een worp inzet ga niet naar achteren maar met de beweging van uke mee. Je sprint om uke heen terwijl je ondertussen alles vast houdt. Door de sprong kracht en de vallende massa kun je uke om je heen slingeren. Dat slingeren kun je natuurlijk eerst op een dikke val-mat oefenen.

Weetjes:

Ken je het volgende Samoerai spreekwoord: “Wie een veldslag in gaat met alleen de wens om te overleven, zal zeker sterven. Wie de strijd aangaat met de dood voor ogen, zal zeker leven”. Dit geldt ook op de sutemi’s die veelvuldig in het judo voorkomen. Je waag je partij aan een opoffering en dit zou ook zo maar fout kunnen aflopen. Een sutemi is een bewust gekozen uitweg, een laatste kans om de partij te winnen, zoals men vroeger naar de benen dook om deze weg te maaien. Dat maken de sutemi’s spectaculair.

 

Biomechanica:

Deze techniek is een moment; een krachtarm (Re) die wordt verlengd. Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2). Tori draait het reversbeen tussen de benen van uke door en gaat op de zij liggen, het mouw been wordt op de grond geplaatst zodat uke niet weg kan stappen. Yoko guruma is ook een centrifugaal kracht, immers tori werpt uke in een boog.

Yoko guruma biomechanica

Verbindingen (combinaties):

 1. Yoko guruma – Uki waza
 2. Yoko guruma – Ko soto gake
 3. Yoko guruma – Ushiro goshi

Overnames:

 1. Yoko guruma – Ko soto gake
 2. Yoko guruma – passeren volgen met Kesa gatame
 3. Yoko guruma – passeren volgen met Ude hishigi juji gatame 

Deze judotechniek wordt ook veelvuldig toegepast in Shiai, hieronder een paar voorbeelden.

Bronnen:

 1. Kodokan instituut Japan
 2. Gokyo systeem door Willem Visser
 3. Judo in beweging door Douwe Boersma
 4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
 5. Judoblog van Mitesco.
 6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *