Yoko otoshi

Yoko otoshi

Yoko otoshi – 横落

Dit is de derde techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Yoko Otoshi wordt uitgevoerd volgens het Otoshi principe (in een hoek van 90°), de kortste weg naar de mat, aan de uitvoering (de val is hard en nieuw) moet extra aandacht worden geschonken. Deze judotechniek is een methodisch goede worp om het aanleren van Yoko tomoe nage, het zusje van Tomoe nage.

Tsukuri en variaties:

Tori trekt uke aan de reverskant zijwaarts naar beneden en reageert vervolgens op uke’s reactie (immers een trek actie geeft een tegen reactie…) naar de andere kant. Uke wil graag weer terug in balans komen. Tori maakt hier gebruik van en gaat op zijn zij liggen en plaatst het been aan de mouwzijde op de mat naast het been van uke  en trekt met zijn vallende massa uke uit balans in zijwaartse richting. De hand aan de revers heeft weer een omhoogstuwende werking. Deze worp wordt ook gezien als een methodisch en technische worp, waarbij Tori voor de eerste keer de eigen staande positie opoffert om op de zij te gaan liggen (zijwaartse offerworp). Let op!! bij veel offerworpen moet uke zelf zijn val bepalen zo ook bij deze judoworp, dit om blessures te voorkomen.

Aanleren:

Wil je deze judotechniek goed leren is het noodzakelijk dat uke goed kan vallen. Daarom begin ik op jonge leeftijd al met veel Ukemi waza oefeningen bijvoorbeeld op de dikke val mat. Vaak de laatste judolessen voor de vakantie vinden de kinderen het heerlijk om koprollen, salto’s, radslagen en wat al niet meer te maken op de dikke mat. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en is de opmaat voor een goede judorol. Deze rol is van belang als je samen met iemand de dieper betekenis van het judo wil ontdekken (immers het vallen is de ziel van het judo).

Weetjes:

Wist je dat iedereen een tori (persoon de werpt) kan zijn in het judospelletje maar niet elke tori kan een uke (de persoon die moet vallen) zijn. Daarom moet je in Japan bij het examen zowel de rol van tori als die van uke vervullen. Alleen dan kun je zien wie kan judoën. Waarschijnlijk snap je wel dat wedstrijd judoka’s niet willen vallen. Vaak zijn ze ook geen goede uke. Daarom zie vaak dezelfde uke’s op de examens. Bij de meeste kata uitvoeringen is de belangrijkste rol voor uke deze moet namelijk de correcte aanval maken. Tori kan dan rustig afwachten wat uke doet. 

Biomechanica:

Deze techniek is een moment, de krachtlijn wordt verlengd (Re). Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2), liggend op zij en de voet alleen plaatsend zodat uke niet weg kan stappen. Yoko otoshi is ook een centrifugaal kracht, tori werpt uke immers in een boog.

Yoko otoshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

Het is moeilijk om een verbinding met een offerworp (vallende massa) te maken maar ik heb er toch een paar gevonden.

  1. Yoko otoshi – Kata guruma (nieuwe stijl)
  2. Yoko otoshi – Sumi gaeshi
  3. Yoko otoshi – ……

Overnames:

  1. Yoko otoshi – passeren volgen met Kesa gatame
  2. Yoko otoshi – passeren volgen met Kata te jime
  3. Yoko otoshi – passeren volgen met Ude hishigi juji gatame

Ze zeggen soms dat de moderne Kata guruma de oude Yoko otoshi is… nou oordeel zelf maar.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *