Yoko shiho gatame

Yoko shiho gatame

Yoko shiho gatame 横四方固

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Yoko shiho gatame is de controle techniek aan de zijkant van uke. Een arm gaat tussen de benen van uke en met de hand wordt de band vastgepakt. De andere hand controleert de nek van uke.

Bevrijdingen:

Bij de eerste bevrijding probeert uke het hoofd van tori weg te duwen. Door ebi te maken komt er meer ruimte. Zodra uke het hoofd en arm geklemd kan controleren tussen de benen wordt er een sankaku aangezet. Bij de tweede bevrijding probeert uke het been onder het lichaam van tori te schuiven om zo het been van tori in te klemmen. Hierdoor geldt de controle van tori niet meer. Bij de derde bevrijding probeert uke tori bij de band over zich heen te trekken.

Variaties:

Er zijn diverse variaties op de Yoko shiho gatame. De eerste variatie is om de hand bij het been los te laten en te gebruiken bij de controle van de schouders. De tweede variatie is om de judogi van tori bij de revers aan de hand te geven die de controle in de nek heeft. Een andere variatie is om de arm van uke op te sluiten zodra deze wil bevrijden. Door er met je bovenlichaam er bovenop te gaan liggen ligt de arm van uke klem. 

 

Één reactie

  1. Plop schreef:

    Leuke site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *