Yoko wakare

Yoko wakare

Yoko wakare

Yoko wakare – 横分

Dit is de derde techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Yoko wakare is een offerworp wat veelvuldig voor komt in het Koshiki no kata. Maar mocht je denken dat dit een oude verstofte judotechniek is dan heb je het mis. Bij de laatste Olympische spelen in Tokyo 2020 was het Aaron Wolf in de klasse -100kg die twee keer scoorde met deze techniek, hij is uiteindelijk ook Olympisch kampioen geworden. Helaas zijn er geen beelden hier van online te vinden. 

.

Tsukuri en variaties:

Over de tsukuri kunnen we heel kort zijn, tori neemt de aanval uke over. Dan houdt tori beide handen vast bijvoorbeeld aan de arm en op de rug en houdt de voet aan de reverszijde op de grond. Tori laat zich schuin voor uke vallen en trekt uke over zich heen. De essentie is dat de twee voeten van tori naast/buiten de voeten van uke staat (vier voeten op een rij). De worp kan ook als overname op Seoi nage gemaakt worden dan steek tori de arm die getild wordt door naar de rug van uke, pakt met de andere hand in de kraag van uke, draait en laat zich voor uke vallen. De werking van de vallende massa doet de rest.

Aanleren:

Om een Yoko wakare aan te leren kun je twee judoka op de grond in bokhouding elkaar tegen de schouders laten duwen. Dit duwen gaat steeds meer omhoog tot een moment dat de een met twee knieën naast de andere rechtop komt te zitten en zich naar achteren laat vallen. In de val neemt hij uke mee en trekt deze over zich heen. Dit kan natuurlijk ook staande. Laat de leerlingen eerst lekker vallen op een dikke val-mat om daarna deze techniek staande te maken. De overname uit Seoi nage werkt ook heel goed en is vrij eenvoudig en veilig om aan te leren.

Weetjes:

Bijna elke judoka weet wel wat Yoko betekent in het judo (zijwaarts) maar wat betekent nu wakare? Wakare is zoiets als het scheiden, splitsen, ook trekken. Wakare komt van een werkwoord wakereru wat splijten, scheiden, uit-elkaar betekent. Er bestaat naast Yoko wakare ook een Daki wakare (en Daki betekent omarmen) dus dat je, je tegenstander omarmt en naar achter/opzij afsplitst….

Biomechanica:

Deze techniek is een moment; De krachtarm van uke wordt verlengd (Re). Tori maakt een vallende worp met de armen en romp (F1 en F2). Daarbij plaatst tori het lichaam, op de zij liggend, op de grond zodat uke niet weg kan stappen. Yoko wakare is ook een centrifugaal kracht: Tori werpt uke in een boog over hem heen.

Yoko wakare biomechanica

Verbindingen (combinaties):

 1. Yoko wakare – Hikikomi waza (voor in draaien)
 2. Yoko wakare – O soto gari
 3. Yoko wakare – Yoko guruma

Overnames:

 1. Yoko wakare – O soto guruma
 2. Yoko wakare – Hikikomi waza (achter in draaien)
 3. Yoko wakare – Yoko wakare

Ook in Shiai wordt de Yoko wakare best wel vaak gedaan kijk maar hieronder.

Bronnen:

 1. Kodokan instituut Japan
 2. Gokyo systeem door Willem Visser
 3. Judo in beweging door Douwe Boersma
 4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
 5. Judoblog van Mitesco.
 6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *