Mikinosuke Kawaishi

Mikinosuke Kawaishi

Mikinosuke Kawaishi 川石酒造之助  13-8-1899  –  30-1-1969

Kawaishi was een Japanse judoka die de 7e dan Kodokan judo heeft bereikt. Hij leidde de judo ontwikkeling in Frankrijk vlak na de 2e wereldoorlog. En bedacht het Kawaishi systeem waarin de judotechnieken een nummer kregen en voor de Europeanen eenvoudiger was om te begrijpen. Tevens voerde hij een gekleurde banden systeem in wit – geel – oranje – groen – blauw – bruin.

Hij verliet Japan in het midden van de jaren twintig om rond de wereld te reizen. Zo belande hij in de Verenigde Staten van Amerika , waar hij jiujitsu onderwees, met name in New York City en San Diego. In 1928 was hij in het Verenigd Koninkrijk aangekomen en had hij al snel een school opgericht in Liverpool en met zijn goede vriend Gunji Koizumi BudokwaiClub.

Eind 1931 keerde hij voor korte tijd terug naar Japan, en het was tijdens deze reis dat hij zijn samenwerking met Jigoro Kano nieuw leven in blies en hij kende hem de ​​3e dan in Kodokan Judo toe. In 1935 werd hij4e dan door Kano. Daarna verhuisde hij naar Frankrijk.

Mikinosuke Kawaishi

Dhr. Kawaishi probeerde terug te keren naar Japan toen de Tweede Wereldoorlog uit brak maar werd opgesloten. Na de oorlog keerde hij terug naar Frankrijk om het judo onderwijs voort te zetten.

In 1947 bundelde Kawaishi de krachten met Koizumi om voor het eerst ooit een geregistreerde Judo International-toernooi tussen twee landen (VK en Frankrijk) te promoten. Dit werd bekend als de Kawaishi Cup. Met Moshé Feldenkrais richtte hij in 1946 de Franse Judofederatie op, waar hij jarenlang technisch directeur was. Hij stierf op 30 januari 1969 en ligt begraven  in Plessis-Robinson, Parijs.