Koizumi

Koizumi methode

Gunji Koizumi schreef: “De gevolgen, die de judotraining heeft op de staat van lichaam en geest, vormen de werkelijke waarde ervan voor ons leven”

Gunji Koizumi werd door Jigoro Kano persoonlijk naar Europa gestuurd om hier het judo verder te ontwikkelen. Zo stichtte hij in 1910 op 25 jarige leeftijd in Londen de Budokwai op. Hij ontwikkelde zijn eigen leermethode waarbij de technieken werden gegroepeerd op basis van de technische principes.

Bij de staande technieken (Nage-waza) onderscheidde hij de technieken met een cirkelbeweging, technieken met een steunpunt en de maai- en veegtechnieken. Bij de armklemmen werd een onderscheiding gemaakt tussen overstrekking en gebogen verdraaiingen van de elleboog. De verwurgingen werden gerangschikt als handeling op het strottenhoofd, halsslagader en halszenuw. 

Gunji Koizumi is op tragische wijze aan het eind van zijn leven gekomen, door zelfdoding op 15 april 1965. Hij ontdekte dat hij ongeneeslijk ziek was en wilde niet de samenleving tot last zijn, hij werd 79 jaar oud.

Tachi waza: staande technieken

Technieken in een cirkelbeweging.

Deze technieken kenmerken zich doordat tori een cirkelbeweging maakt met het been, romp of arm.

Uki otoshi

Technieken met een steunpunt.

Deze technieken kenmerken zich doordat uke over een steunpunt wordt geworpen, waardoor deze zijn balans verliest.

Sukui nage

Vegende/maaiende en blokkerende technieken.

Deze technieken zijn vooral de beenworpen. De technieken kenmerken zich doordat tori uke wegveegt of blokkeert maar ook door uke’s been weg te maaien (gari).

O uchi gari

Ude-kansetsu-waza: armklemtechnieken

Binnen de armklemmen bestaan er twee type klemmen. Namelijk de klemmen met een overstrekking en de gebogen (verdraaiingen) van het ellebooggewricht.

Overstrekking van het ellebooggewricht:

Ude hishigi ude gatame

Verdraaiing van het ellebooggewricht:

Ude garami

De verdraaiingstechniek is:

Shime-waza: wurgtechnieken

Binnen de verstikkingstechnieken (verwurgingen) is er een onderscheid tussen verwurgingen op het strottenhoofd en halszenuw/slaghalsader.

Verstikkingstechnieken op het strottenhoofd

Kata Jūji jime

De technieken die hierbij horen zijn o.a.:

Verstikkingstechnieken op de halszenuw/slaghalsader:

Kata ha Jime

De technieken die hierbij horen zijn o.a.:

Koizumi benadrukte de filosofische en educatieve aspecten van Judo, niet alleen gericht op de fysieke technieken, maar ook op de ontwikkeling van karakter, discipline en mentale kracht. Hij was van mening dat judo niet beperkt moest blijven tot een loutere vechtsport, maar ook moest bijdragen aan persoonlijke groei en morele ontwikkeling.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van Gunji Koizumi’s visie op Judo:

  1. Koizumi geloofde dat Judo moet worden gezien als een educatief hulpmiddel dat individuen helpt niet alleen fysieke vaardigheden te ontwikkelen, maar ook mentale en morele kwaliteiten. Het moet respect, nederigheid, doorzettingsvermogen en zelfdiscipline leren.

  2. Efficiëntie en effectiviteit: Net als Jigoro Kano benadrukte Koizumi het belang van efficiëntie en effectiviteit in judotechnieken. Hij geloofde in het gebruik van de minste inspanning om het maximale effect te bereiken, wat een fundamenteel principe van judo is.

  3. Aanpassingsvermogen en innovatie: Koizumi erkende de noodzaak voor judo om te evolueren en zich aan te passen aan veranderende tijden. Hij moedigde innovatie in technieken en trainingsmethoden aan met behoud van de kernprincipes en waarden van judo.

  4. Holistische benadering: Koizumi zag Judo als een manier om balans en harmonie in het leven te bereiken. Het ging niet alleen om fysieke training, maar ook om mentale, emotionele en spirituele ontwikkeling. Het moet bijdragen aan een goed afgerond en evenwichtig individu.

  5. Respect en etiquette: Hij benadrukte het belang van respect voor tegenstanders, instructeurs en de krijgskunst zelf. Etiquette, beleefdheid en de traditionele rituelen geassocieerd met Judo werden gezien als essentiële elementen van de kunst.

  6. Langetermijnperspectief: Koizumi moedigde beoefenaars aan om Judo vanuit een langetermijnperspectief te bekijken, begrijpend dat meesterschap en echt begrip van de kunst jaren van toegewijde oefening en studie zou vergen.

.

Kortom, Gunji Koizumi’s visie op Judo was diep geworteld in de educatieve en filosofische aspecten van de krijgskunst. Hij probeerde niet alleen de fysieke technieken te benadrukken, maar ook de morele en mentale groei die kan worden bereikt door de beoefening van Judo