
Waarom een nieuw kata? Toen judo werd ontwikkeld in 1882 richtte Jigorō Kanō Shihan het ‘Kodokan’ instituut op. Om te oefenen voor een echt gevecht werden de vechttechnieken vastgelegd in een ‘kata’ vorm dit deed men ook om blessures te voorkomen.
Kata is een vaste vorm van bewegen. Dit werd al eeuwen gedaan, ook in de tijd van de samoerai. Jigorō Kanō Shihan ontwikkelde meerdere kata. Het Kodokan judo instituut kent momenteel 10 officiële kata vormen. Daarnaast bestaan er ook talloze niet officiële Kodokan kata vormen en hier is er nu een bij gekomen.
Naast kata kennen we in het judo ook ‘randori’. Randori is het vrij uitvoeren van de verschillende judo technieken en is nodig om een ‘shiai’ (wedstrijd) te kunnen beoefenen. Deze twee vormen van bewegen zijn de pijlers waarop het judo is gebaseerd, zoals Jigorō Kanō Shihan dat in de begindagen al voor ogen had.
Door kata te bestuderen en te beoefenen leert men als judoka meerdere bewegingsvormen en kun je deze tot in detail perfectioneren. Als je beter kunt bewegen, ben je ook beter in randori en dit verbetert ook je wedstrijdtechnieken.
Met het ‘Seoi-no-kata’ wil ik de judoka helpen na te denken over zijn of haar technieken. Bent je in staat dit kata vertalen naar je eigen ‘tokui-waza’ (favoriete techniek) dan kom je waarschijnlijk verder met je technische kennis. Welke judo technieken zijn er aan verwant is het mogelijk om deze toepassen in randori?
Het Seoi-no-kata boek is te bestellen via info@judo-iwa.nl
Seoi-no-Kata
