Yasuhiro Yamashita

Yamashita Yasuhiro

Yamashita Yasuhiro 山下泰裕 (geboren op 1 juni 1957) is een Japanse judoka . 

Hij trok zich terug uit competitief judo op 17 juni 1985 na een opmerkelijke carrière waarin hij vijf gouden medailles won in internationale competities en 203 opeenvolgende overwinningen behaalde (met 7 gelijke spelen ertussen) tot aan zijn pensionering. Hij ontving de Japanse Nationale Ereprijs op 9 oktober 1984.

Yamashita begon met judo op de lagere school nadat hij was geïnspireerd door judo-oprichter Kanō Jigorō en had al een zwarte band behaald tegen de tijd dat hij naar de middelbare school ging. Yamashita ging door met judo onder leiding van de gouden medaillewinnaar van de Olympische Zomerselen van 1964, Isao Inokuma en de gouden medaillewinnaar van de Wereldkampioenschappen judo van 1967, Nobuyuki Sato, na zijn afstuderen aan de Tokaidai Sagami High School. Zijn reeks van 203 overwinningen begon in oktober 1977, in een oefenwedstrijd in de Sovjet-Unie , en eindigde met zijn laatste wedstrijd in april 1985, waar hij de All-Japan judokampioenschappen voor de 9e achtereenvolgende keer won.

yasuhiro-yamashita

Yamashita kwalificeerde zich voor het eerst voor de Olympische Spelen in 1976 als vervanger tijdens zijn eerste jaar aan de Tōkai University. Op de leeftijd van 19, werd hij de jongste judoka in de geschiedenis die de open categorie van de All-Japan Judo Kampioenschappen te winnen in 1977. 

Hij vervolgde zijn succes door het winnen van een gouden medaille op de wereldkampioenschappen judo 1979 , en verzekerd van een plek op het Japanse Olympische team in een veelbesproken gelijkspel tegen de bronzen medaillewinnaar Sumio Endo van de Olympische Zomerspelen 1976 . 

Yamashita ging als favoriet naar de finale van de All Japan-kampioenschappen van 1980, maar Sumio Endo zette een Kani Basami en brak Yamashita’s kuitbeen. De wedstrijd werd gelijkspel verklaard, ook al was Yamashita gewond en niet in staat om verder te gaan. Kani Basami was tot de wedstrijd legaal geweest, maar de ernst van Yamashita’s blessure zorgde ervoor dat officials het gebruik ervan in internationale competities verboden.

Japan boycotte de Olympische Zomerspelen van 1980 uit protest tegen de Sovjet-invasie van Afghanistan in 1979 , en Yamashita werd gedwongen toe te kijken als toeschouwer.

In zijn enige optreden op de Olympische Spelen scheurde Yamashita een rechter kuitspier in de voorronde tegen Arthur Schnabel . Dit bracht Yamashita enorm in het nadeel omdat hij zijn worpen uitvoerde door op zijn rechterbeen te draaien.

Yamashita won ondanks zijn blessure de finale en de gouden medaille. De wedstrijd was getuige van een opmerkelijke fair play act van Rashwan die niet op Yamashita’s rechterbeen mikte. Rashwan kreeg zelfs een onderscheiding van het International Fairplay Committee.

Yamashita bleef ongeslagen in zowel binnenlandse als internationale competities, hoewel hij verschillende wedstrijden trok met tweevoudig Olympisch gouden medaillewinnaar Hitoshi Saito.

Yamashita nam het op tegen Saito in de laatste wedstrijd van de All-Japan Judo Championships gedurende 3 op een volgende jaren van 1983 tot 1985, en zegevierde in elk van die wedstrijden.

Nadat hij tijdens zijn carrière talloze verwondingen had opgelopen, besloot Yamashita op 17 juni 1985 op slechts 28-jarige leeftijd te stoppen met competitief judo.

yasuhiro-yamashita-medaille