Sakujiro Yokoyama

Sakujiro Yokoyama

Sakujiro Yokoyama 横山 作次郎   1864 – 23-09-1912

Sakujiro was een van eerste leerlingen van Jigoro Kano. Hij was een van de “Vier Bewakers van de Kōdōkan” samen met  Yoshitsugu YamashitaTsunejirō Tomita en Shirō Saigō. Yokoyama stierf in 1912, hij werd gedood in een duel. Yokoyama was de eerste leerling die de 8e dan behaalde. Hij werd beschouwd als de meest formidabele van alle judo-experts van zijn tijd

Er wordt gezegd dat hij op zijn dertiende een katana hanteerde (soort mes) en een inbreker neerstak die het huis van zijn ouders probeerde te overvallen. Later ging hij bij de politie in de prefectuur Yamagata.  In april 1886 kwam hij naar Kodokan dojo en kwam in de leer van Jigoro Kano toen hij werd verslagen door de veel kleinere Shiro Saigo.

“De man die op het hoogtepunt van zijn succes is en de man die net heeft gefaald, bevinden zich in precies dezelfde positie. Ieder moet beslissen wat hij vervolgens gaat doen.” Jigoro Kano

Sakujiro Yokoyama

Sakujiro werd beschouwd als een van de meest formidabele judo-experts van zijn tijd, wat tot uiting kwam in zijn bijnaam van “Demon Yokoyama” 鬼横. Hij stond bekend om zijn grote omvang, gewelddadige vechtstijl en wil om op elk moment te trainen en te vechten.

Zijn favoriete worp (vermoedelijk na zijn dood) werd ’tengu nage’ genoemd, een naam die afkomstig is van een van zijn andere bijnamen, ‘ Tengu ‘ 天狗. Yokoyama was ook een beruchte harde trainer die studenten vaak zonder waarschuwing aanviel en hen vertelde dat ze altijd moesten oppassen alsof ze in de dojo waren.

4 bewakers van Kodokan