Ko uchi gari

Ko uchi gari

ko uchi gari

Ko uchi gari – 小内刈

Dit is de tweede techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Ko uchi gari is de eerste worp waarbij uke aan de mouwkant rond wordt getrokken. Het rondtrekken is nu aan beide kanten aan bod gekomen in het Gokyo systeem. Evenals bij O-soto-gari en Ko-soto-gari maakt de hand aan de revers de actie, die de tegenstander op beide hielen brengt zodat deze eenvoudig geworpen kan worden.

Tsukuri en variaties:

Om deze judoworp te kunnen maken moet tori aan de mouw trekken hierdoor maakt uke een rond draaiende beweging. Zodra uke naar voren stapt kan tori met de rechter voet een maai beweging maken richting de achterkant van de linker voet van uke. Belangrijk is dat tori op het juiste moment de maai beweging maakt, ook hier is timing cruciaal. Soms krijg ik de vraag dat tori uke niet kan vasthouden. Maar als tori met een been over het been van uke stapt kan deze nog steeds de mouw vasthouden.

Aanleren:

Om deze techniek aan te leren moet men letten op de timing. Door elkaar niet vast te pakken maar wel tegelijk lopen (ayumi ashi) kun je oefenen met het op tijd maaien. Nu kun je de oefening ook oefenen met elkaar vast te houden in judobeetpak houding. Zorg dat je met de onderkant van je voet de maai beweging maakt (anders wordt het schoppen en dat wordt niet getolereerd in het judo). Zodra je in de loop van uke veegt wordt het een Ko uchi barai (in Japan kennen ze dit onderscheid niet).

Weetjes:

Wist is dat we in Nederland onderscheid maken tussen Ko uchi gari en Ko uchi barai? bij een gari moet de voet van uke op de grond staan en bij een barai moet deze in de “lucht” zweven, dit vergt meer timing van de techniek. In Japan kent men deze onderscheid niet wellicht dat we ooit net als het kata een eenduidig beleid kunnen voeren over het uitvoeren van de technieken.

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel tussen F1 + F2. Reagerend op uke’s verzet, duwt tori het boven lichaam van uke naar achteren, terwijl het standbeen weggemaaid wordt in tegengestelde richting.

Ko uchi gari Biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Ko uchi gari – O uchi gari
  2. Ko uchi gari – Uchi mata
  3. Ko uchi gari – Koshi guruma

Overnames:

  1. Ko uchi gari – Sasae tsurikomi ashi
  2. Ko uchi gari – Hiza guruma
  3. Ko uchi gari – Yoko guruma

Techniek uitgevoerd door JudoKids

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *