Ko soto gari

Ko soto gari

Ko soto gari

Ko soto gari – 小外刈

Dit is de eerste techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Jigoro Kano heeft de Ko soto gari als eerste in de tweede serie gezet omdat deze techniek dezelfde principe kent als de De ashi harai. Een technisch principe: Seiryoku-zen’yo wat inhoud maximale doeltreffendheid met een minimum aan inspanning. En het tweede punt; een moreel principe: Jita Kyoei = voorspoed en algemeen welzijn. Ukemi waza (val techniek) van uke is relatief veilig.

Tsukuri en variaties:

Om een Ko soto gari te maken moet tori naast uke stappen (of tori laat uke doorlopen waardoor uke alsnog naast tori komt te staan). Tori kan uke bij de enkel weg maaien van achteren naar voren. Tori trekt uke schuin voorwaarts aan de mouwzijde en als uke verzet geeft stapt tori voor de eerste keer gekruist naar opzij en maait uke’s voet weg aan de buitenkant van de enkel. Deze worp is ook gebaseerd op het principe van actie – reactie, maar nu aan de buitenkant uitgevoerd. En ook hier wordt uke op beide hielen gebracht door de omhoogduwende werking van de hand aan de revers. Net als bij andere veeg technieken is deze techniek ook erg timing gevoelig. Ben je te vroeg met de maai dan staat uke nog vast ben je te laat met de maai dan is uke al weg.

Aanleren:

Bij (jonge) kinderen maken we deze worp nog niet het is meer een techniek voor de gevorderde judoka. Als tori naar achteren loopt opzij stapt en uke door laat lopen kan tori uke van achteren op de enkel maaien. Als voorbereiding kun je de De ashi harai gebruiken, alleen hier veeg je aan de zijkant van de enkel. Deze techniek wordt helaas weinig gegeven in Nederland, maar ik kan me wel een zondagochtend les van Mas Blonk herinneren, waarin we deze techniek hebben geoefend. bij een doorlopende uke.

Weetjes:

Wist je dat het Gokyo systeem is bedacht om de technieken in oplopende moeilijkheidsgraad in te richten daarnaast zit in de technieken een opbouwende fase. Zodra uke op deze techniek uitstapt kan tori omdraaien en doorgaan met de Ko uchi gari.

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel (F1 + F2); Reagerend op uke’s verzet, duwt tori uke’s bovenlichaam naar achteren, terwijl het standbeen weggemaaid wordt in tegengestelde richting.

Ko soto gari biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Ko soto gari – O soto gari
  2. Ko soto gari – Ashi guruma
  3. Ko soto gari – Ko uchi gari

Overnames:

  1. Ko soto gari – De ashi harai
  2. Ko soto gari – Tai otoshi
  3. Ko soto gari – Yoko wakare

Voor de liefhebbers een mooie Ko soto gari compilatie op wedstrijd niveau.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *