Tate shiho gatame

Tate shiho gatame

Tate shiho gatame 縦四方固

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

De controle techniek is boven op het lichaam van uke. Door de knieën aan beide van uke te plaatsen en de hand onder de nek doorsteekt kan tori een controle maken van boven. De arm en het hoofd van uke wordt ingeklemd in de armen van tori.

Bevrijdingen:

De eerste bevrijding en de meest eenvoudige is om het been van tori weg te duwen en in te sluiten met je eigen benen. Vanaf dit moment geldt er geen controle meer. De tweede bevrijding is te duwen tegen de nek van tori en die kant op willen rollen. Tori zal terug duwen en dan ga je met deze beweging mee naar de andere kant. Door tori vast te pakken op de rug kun je meer kracht zetten om tori om te trekken en te rollen.

Variaties:

Een variatie van een Tate shiho gatame is om de arm die de nek controleert omgedraaid om de nek te pakken. Door je eigen band te vast te pakken zit het hoofd van uke klem en wordt deze gecontroleerd. Een tweede variatie is door de arm ver onder het lichaam van uke de band te pakken. Een andere variatie is om de arm om de nek i.p.v. je eigen handen te pakken nu een deel van de jas te pakken. Je kunt van Tate shiho gatame ook eenvoudig naar een sankaku, door je voet oven de schouder van uke te zetten insluiten en sankaku maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *