Yama arashi
Yama arashi 山嵐
Dit is de 3e techniek uit de 6e groep (Habukareta waza) van het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.
Het verhaal achter deze techniek is erg leuk, de naam van deze techniek heet in het Nederlands letterlijk vertaald “bergstorm”. Ik kende deze techniek wel maar niet het verhaal erachter, moet zeggen dat ik de techniek ook niet vaak uitvoer. Maar daar kan wellicht wel verandering in komen.
Tsukuri en variaties:
Dit is een competitie techniek, de kumi kata is niet zoals de gewone technieken. Bij deze judoworp pak je kruislinks vast, je rechterhand pakt dus de kruislinks de revers van je tegenstander vast door hier aan te trekken wordt de massa in beweging gezet. Door uke naar voren te trekken kun je gelijktijdig je been opzwaaien zoals bij een Harai goshi. Door je bovenlichaam te draaien kun je uke van je rug werpen. Let wel op in de competitie mag je maximaal 5 seconden een kruispakking vast hebben daarna moet je een judoworp inzetten.
Biomechanica:
Deze techniek is een koppel (Re + F3). Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Het bovenlichaam van uke wordt naar voren getrokken, terwijl het standbeen van uke aan de buitenkant (net iets onder de knie (F3)) in tegenovergestelde richting wordt weggeveegd.
Geschiedenis van de worp:
Het verhaal van deze techniek begon in 1867 toen werd namelijk Shiro Saigo geboren (zie foto). De man was klein van postuur 1.53 meter hoog en woog 53 kilogram. Toen de Kodokan nog niet zo bekend was werd er een toernooi georganiseerd voor de Metropolitane Politie in 1886. De finale partij ging tussen deze Shiro Saigo en Entaro Kochi (1.71 lang, 83 kg) je kon zeggen een reus. Maar met de Yama Arashi lukte Shiro om zijn tegenstander te vloeren. Hiermee kreeg hij van de Kodokan eeuwige roem met deze techniek.
Drie jaar later was hij betrokken bij een straatgevecht en werd opgepakt en in de gevangenis gezet. Hij verliet Tokyo en trok zich terug. Ter nagedachtenis nam Kano deze techniek op in de “bewaarde Gokyo technieken uit 1895”. Zullen er nog judoka zijn die een yama arashi kunnen laten zien? Toshiro Daigo beschreef het in zijn Wurftechniken des Kodokan bij de Tewaza (blz. 172 e.v.).
Heb je de tijd dan zal ik je adviseren om de onderstaande filmpje te bekijken met veel mooi oud beeldmateriaal.