Ippon seoi nage

Ippon seoi nage

Ippon seoi nage

Ippon seoi nage 一本背負投

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Ippon seoi nage is ontstaan uit de Seoi nage. In de begin dagen van het judo was eer nog geen verschil tussen Ippon seoi nage of Morote seoi nage, beide technieken vielen onder Seoi nage. Kawaishi heeft hier een verschil tussen gemaakt waardoor Ippon seoi nage een nieuw geaccepteerde Kodokan techniek werd.

Tsukuri en variaties:

Tori heeft uke bij de mouw vast met een hand de andere hand is los. Deze arm zwaait tori onder de arm die hij vast heeft. Door de arm in te sluiten in de elleboog kan uke deze niet wegtrekken. Tori sprint met beide voeten tussen de voeten van uke en zakt hier iets bij zodat deze onder het zwaartepunt van uke komt. Door nu omhoog te komen en de armen rond te draaien en zelf weg te kijken naar achteren maakt tori de judoworp.

Biomechanica:

Deze techniek is een moment (a), een hefboom (b) of een koppel (c) in alle gevallen zal tori, uke over zijn boven-rug trekken om te werpen (moment), de kuzushi is voorwaarts, de voorkeursrichting bij een voorwaarts bewegende uke.

Seoi nage biomechanica

Hieronder een compilatie van de Ippon seoi nage in Shiai.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *