O uchi gari

O uchi gari

O uchi gari

O uchi gari – 大内刈

Dit is de zevende techniek uit de eerste groep (Dai ikkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Nadat we bij de vorige techniek naar voren moesten werpen met de O goshi gaan we nu weer terug naar achteren je ziet in de eerste serie van het Gokyo systeem heel duidelijk de actie reactie patroon tussen uke en tori. 

Tsukuri en variaties:

Net als met de O soto gari maai je met je sterke voorste been de been van je tegenstander weg. Bij de O soto gari was de maai aan de buitenkant bij deze O uchi gari is de maai beweging aan de binnenkant. Door uke aan de revers te trekken zal deze een tegenactie geven en naar achteren willen stappen. voor het eerst zie heel duidelijk een actie – reactie moment in de worp. Tori maakt gebruik van uke’s reactie en terwijl tori spanning houdt op mouw en revers van uke, stapt tori met de voet aan de reverszijde schuin naar voren (één voet afstand tot uke’s voet), cirkelt achterom (voeten op één lijn) en maait met een grote beweging uke’s been weg (bal van de voet houdt contact met de grond). De arm aan de revers geeft een naar achter omhoog duwende werking, waardoor uke op twee hielen komt te staan. De mouw-arm duwt schuin achteruit naar beneden om dit te ondersteunen. Het is lastig voor tori om de val goed te controleren, uke valt recht achteruit.

Aanleren:

Bij de beenworpen kun je op meerdere manieren een haakje of maai bewegingen maken. Op jonge leeftijd hebben kinderen dat niet door, dus verschillende haakjes maken en met elkaar in balans houden en hinkelen van de ene kant naar de andere kant. Naarmate kinderen ouder worden kun je meer trek- en duw-werk in je technieken stoppen, dat is het moment om deze techniek bij kinderen aan te leren. Door eerst tori te laten trekken waardoor uke terug trekt kan tori instappen (drie stap beweging, die je bij een uchi komi kunt aanleren).  

Weetje:

Wist je dat Anton Geesink het altijd over een speel arm en speel been had? Hij bedoelde dat je met een been actie en reactie kunt uitlokken bij je tegenstander. Zo ook met deze worp, door aan te vallen met deze techniek en uke reageert daarop door bijvoorbeeld weg te stappen kan tori verbinden eenvoudig verbinden met een andere techniek, bijvoorbeeld een Ippon seoi nage.

Biomechanica:

Deze techniek is een zogenaamd koppel (F3 + Re); Reagerend op uke’s verzet (actie – reactie) wordt uke’s bovenlichaam naar achteren geduwd, terwijl het standbeen (steunpunt van uke)
aan tori’s reverskant weggemaaid wordt in de tegengestelde richting.

O uchi gari Biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. O uchi gari – Ippon seoi nage
  2. O uchi gari – Tai otoshi
  3. O uchi gari – Harai tsurikomi ashi

Overnames:

  1. O uchi gari – Sumi gaeshi
  2. O uchi gari – Uki waza
  3. O uchi gari – ko soto gake

Instructie filmpje van de JBN:

Hiernaast staat een instructie filmpje van de Judo Bond Nederland (JBN) zoals de O uchi gari uitgevoerd mag worden bij kinderen die examen doen voor de bruine band 1e kyu (ichi kyu).

Om te voorkomen dat je wordt overgenomen met de O uchi gari kan tori deze techniek laag inzetten. Dat wil zeggen tori brengt zijn been waarmee hij de maai beweging maakt bijna op de grond. Hierdoor kan uke niet de Ko soto gake overname maken, voor wedstrijden is dit een effectief middel om je tegenstander te werpen.

Uitgevoerd door de JudoKids

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *