Harai goshi

Harai goshi

Harai goshi

Harai goshi – 払腰

Dit is de zevende techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Harai goshi is een echte competitieworp. Dit komt door het beoefenen van Uki goshi, met het plaatsen van de armen als bij Tsurikomi goshi. Voor tori is het een moeilijke worp immers het is de eerste keer dat tori op één been moet staan. Deze techniek kan ook gezien worden als een combinatie met Uki goshi zodra uke de blokkerende heup probeert te passeren, zwaait Tori het been omhoog. (Dit is de manier waarop Jigoro Kano Harai goshi heeft ontwikkeld.)

Tsukuri en variaties:

Bij deze heupworp geeft uke verzet, doordat tori door zet en zijn been op zwaait lukt het hem toch om uke te werpen. Je mag bij de uitvoering de hand op de rug of in de nek pakken van uke, in het Nage no kata zit de hand bijvoorbeeld op de rug terwijl in de wedstrijden de hand vaak in de nek zit. Uke wordt schuin naar voren uit balans gebracht. Op het laatste moment zwaait tori zijn been omhoog tegen de buitenkant van uke’s benen waardoor deze wordt geworpen.

Aanleren:

Om deze techniek aan te leren kan men beginnen met een O goshi  beide technieken hebben dezelfde indraai methode. Alleen bij deze worp wordt het been mee omhoog gebracht. Vaak pak ik drie heupworpen bij elkaar, deze Harai goshi, Uchi mata en Hane goshi. Hierdoor begrijpt de judoka de verschillen tussen de heupworpen waarbij tori op één been komt te staan. Zodra de judoka de Harai goshi kan maken is deze klaar om ook de andere twee technieken te maken. Natuurlijk kunnen we daarna verder met ander technieken op één been zoals Ashi guruma of O guruma

Weetjes:

Wist je dat deze heupworp is geboren doordat Jigoro Kano de Uki goshi wilde inzetten maar de tegenstander gaf veel verzet. Hij probeerde toch door te zetten en daarbij werd per ongeluk zijn been gebruikt en deze zwiepte omhoog. Hierdoor verloor uke alsnog zijn balans en werd geworpen. Daarom heeft Jigoro Kano deze techniek ook in het Nage no Kata opgenomen na de Uki goshi (als een vervolg-techniek op deze heupworp).

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel (Re + F3). Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Het bovenlichaam van uke wordt naar voren getrokken, terwijl het standbeen van uke aan de buitenkant (net iets onder de knie (F3)) in tegenovergestelde richting wordt weggeveegd.

Harai goshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Harai goshi – O soto gari
  2. Harai goshi – Harai makikomi
  3. Harai goshi – Uchi mata

Overnames:

  1. Harai goshi – Ushiro goshi
  2. Harai goshi – Ura nage
  3. Harai goshi – Sukui nage

Harai goshi uitgevoerd door JudoKids

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *